pátek 21. srpna 2015

Suším rajčata!


Je to tak, je to tak... v době, kdy jsou nejchutnější, nejčervenější, je jich prostě hodně a není v lidských silách všechna začerstva sníst. 
A tak se každoročně přejíme leča, rajských omáček a pak začínáme v troubě sušit kečup.
Někdo háže rajčata i do mrazničky - ale já pro ně věčně nemám místo.
Já proto všechna rajčata, která nespotřebuju, nemačkám na kečup, ale suším a nakládám. 
Moje sušená rajčata jsou místní specialitou :-) na kterou jezdí návštěvy z blízkého i vzdálenějšího okolí a to pod různými záminkami.

Možnost použití je velmi variabilní, můžete je jíst jen tak, s čerstvým pečivem,  což je u nás asi nejčastější, můžete je použít pod maso, do polévek italského typu anebo třeba zapéct v ciabattě nebo obyčejném chlebu.

Začněte tím, že si rajčata omyjte a nakrájejte na prst široká kola. Kruhové začátky a konce ještě přeřízněte na poloviny, protože mističky rajčat se špatně vysušují. Pokud sušíte cherry rajčátka, překrojte je jen na půlky, maximálně na čtvtky.

Velká a soudková rajčata na tlustá kolečka příčně od stopky k vršku , cherry na půlky podélně přes stopku (aby uvnitř vznikl stromeček).

V horkém počasí, jaké bylo letos, není od věci ušetřit za sušení a poskládat rajčata pěkně vedle sebe na plech, posolit a sušit na sluníčku - ale já jsem začala sušit až po deštích, takže jsem se obrátila na sušičku na ovoce - teplota sušení by neměla přesáhnout 55-60 stupňů a doba sušení se pohybuje kolem 15-20 hodin. 

Usušená rajčata jsou kožovitá, dají se ohnout, nejsou lámavá, ale zároveň nejsou vlhká. Pokud s rajčaty začínáte, raději je trochu přesušte, pokud si nejste jistí, protože nedosušená rajčata mají tendenci se kazit a kvasit. 
Sušičku při konci sušení prohlížejte a usušené kousky vytahujte ven - ty, které jste nakrájeli na tenčí plátky už budou, tak je vytáhněte dřív, aby se nepřesušily (začnou karamelizovat a hnědnout- až černat).

 Tahle rajčátka si ještě chvíli pobudou v sušičce (po cca 10ti hodinách na 55 st) ale vlevo nakraji je už pár adeptů na vytažení.

Nasušená rajčata naházejte do sklenice střídavě s dalšími ingrediencemi:

čerstvé bylinky: bazalka, tymián a rozmarýn - od všeho větvičky, ne lístky!
 3-4 stroužky českého česneku (čínského dejte klidně víc)
dle chuti ještě asi lžička soli (podle toho jestli a jak moc jste nasolili při sušení)
a moje tajná přísada pro letošní rok je malinkatá špetka drcených chillies papriček!

 Příčně nakrájená rajčata vypadají jako květiny...

a všechno zalijte kvalitním rostlinným olejem.

 Naloženo! Edice 2105

Rajčata dávám do chladu - do ledničky a pokud se nesní dřív, vydrží tam celý rok až do další sezony.
Malé skleničky mají bezvadnou texturu, takže vypadají skvěle také jako dárek.

 Fotka z roku 2014




Žádné komentáře:

Okomentovat